Pagina's

GET your HAIR in STYLE and this HEART in GEAR
live LIFE love SURPRISES, elude DANGER.

STAY small DREAM quality..

Salon du Trezo logo

Salon du Trezo logo

vrijdag 13 december 2019

T O C O O L F O R S C H O O L


 

Een school is een instelling waarin onderwijs op een bepaald niveau gegeven wordt. Het woord school is afgeleid van een Grieks woord dat ‘vrije tijd’ betekend. Onderwijs was namelijk oorspronkelijk iets waarvoor men vrije tijd moest hebben.

De meeste mensen, ook kinderen, besteedden al hun tijd aan werk. De betekenis van het woord evolueerde naar de benaming voor wetenschappelijke discussies of voordrachten.

De letterlijke vertaling van het woord school volgens Wikipedia. Vroeger moest je dus veel vrije tijd hebben om naar school te kunnen gaan. Wat wil zeggen dat de leerlingen van tegenwoordig waarschijnlijk ook heel veel vrije tijd hebben. ( Hoewel dat door hun zelf vast heel anders geïnterpreteerd wordt).

Toch gaan wij als werklui ook steeds vaker extra cursussen of scholing volgen buiten de werktijden om, in onze vrije tijd. Om onszelf te specialiseren, hogerop te komen, meer uitdaging te krijgen of omdat het geadviseerd wordt. “Leer maar zolang mogelijk door, je kan nog lang genoeg werken.” En dat is zeker niet onwaar. Aangezien de pensioenleeftijd steeds hoger wordt in plaats van lager.

Nu is het in het kappersvak zo, dat je juist van de praktijkervaring veel leert. Het is vergelijkbaar met het behalen van je rijbewijs. Je hebt het papiertje pasje. En als je dan de weg op gaat, leer je pas echt deelnemen aan het verkeer. Dat is dus ook als je je diploma haalt. Lekker als je een 9 hebt voor je knipexamen, maar dan begint het pas.

Je modellen zitten voor jou in de stoel, maar je klanten in de salon voor zichzelf.

Binnen ons vak heb je dan nog de keuze om een BBL of BOL opleiding te gaan volgen. 1 dag in de week naar school en 4 dagen stage of andersom. Het ligt natuurlijk aan jezelf wat je kiest. Welke vorm van leren of opleiding past het beste bij je? Waar voel jij je het prettigst bij? Dat kan je natuurlijk alleen zelf bepalen.

De scholen zijn er om je te ondersteunen en je de basis te leren. De stageplekken om je te ondersteunen en voor te bereiden op het leven in de kapsalon.

De leveranciers van het merk of merken waar je in de salon mee werkt, bieden vaak een breed spectrum aan cursussen of trainingen aan waar je je voor op kan geven. Zodat je na je opleiding jezelf kan blijven ontwikkelen.

Persoonlijk ben ik van mening dat je nooit uitgeleerd bent. En dat je iedere dag open mag staan voor een leermoment. Of dat nu binnen een opleiding, cursus of trainingsdag is, of misschien wel van iemand in de salon of in je omgeving. Je bent nooit te oud om te leren.

Ik zit nu 17 jaar in het vak en ben dol op trainingen en cursussen. Atijd hongerig voor meer. Hoe kan ik mijn technieken nog beter maken en voor blijven op de trends, of in het contact met mijn collega’s en klanten.

Maak het vooral leuk en verzamel mensen om je heen waar je energie van krijgt. Er zijn heel veel mensen die graag willen leren en verder komen in het vak. Dus kom bij elkaar, want samen sta je sterker!

Ben jij to cool for school? Echt niet! Iedereen kan leren en groeien, als je het ECHT wilt.

 
With love,
Jessica Bindewalt-Kleeven.

Geen opmerkingen: